Skip to main content

Indahnya Memberi

Alhamdulillah...
 
Surirumah sepenuh masa sebenarnya mempunyai masa yang agak terluang jika dibandingkan dengan surirumah yang bekerja, jika masa kita diurus dengan teliti dan teratur.
 
Oleh itu bersyukurlah serta carilah peluang untuk memberi sumbangan kepada masyarakat yang lebih besar, kerana di situ letaknya keindahan hidup kita. Janganlah kita menyempitkan hidup dengan hanya melihat anak-anak dan suami sahaja.
 
Mungkin ada yang menganggap bahawa 'aku dah ada pelbagai tugasan dirumah yang tak habis-habis, buat apa keluar membantu orang lain!'
 
Yakinlah bahawa kita akan dapat kekuatan bila kita mendedahkan diri kepada aktiviti-aktiviti diluar rumah, paling kurang sekali seminggu.
 
Ini kerana kebanyakan surirumah hari ini adalah surirumah yang terpelajar, wanita yang pernah menghabiskan sebahagian besar masa diluar rumah. Dari situ sebenarnya kita mendapat kekuatan diri.
 
Jika kita mengubah cara kita memandang hidup ini, dengan mengutamakan keluarga, kita tidak boleh mengabaikan kehendak diri sendiri. Carilah peluang untuk memberi sesuatu kepada masyarakat disekeliling kita, agar ia menjadi aset kita diakhirat nanti.
 
Yakinlah, bila kita mula memberi, walaupun tanpa pulangan wang ringgit, kita akan rasa kuat dan yakin, serta terasa hidup kembali didunia ini.
 
Jadi carilah ruang dan peluang untuk memberi kerana betapa indahnya hidup bila memberi...

Comments

Popular posts from this blog

Bergaya didalam Rumah

Alhamdulillah syukur kepada Allah kerana kita masih mampu bernafas serta melakukan aktiviti sehari-hari.

Bila melayari internet terdapat pelbagai website yang mempromosi jualan pakaian wanita. Pelbagai corak dan warna disediakan untuk kita tampil bergaya diluar rumah agar nampak cantik pada pandangan masyarakat.

Apakah pula penampilan kita semasa dirumah? Apakah secantik penampilan diluar atau ala kadar? Kadang-kadang kita terlalu ingin orang luar tertarik dengan gaya dan fesyen pakaian kita, sehingga melupakan insan terdekat dengan kita.

Sepanjang bergaul dengan wanita Arab, saya melihat satu perbezaan ketara dengan cara kita. Bila diluar rumah, mereka cuma memakai abaya hitam dan tudung hitam tetapi bila berada dirumah mereka begitu bergaya, mengenakan pelbagai jenis pakaian yang cantik.

Alhamdulillah masih begitu ramai yang mempraktikkan cara terbaik untuk wanita berpakaian. Ketika berada dirumah, wanita bebas memakai apa saja menurut keinginan hati mereka, tanpa perlu memikirkan …

Tip Bersihkan Sinki Tersumbat

Alhamdulillah hari ini saya ingin berkongsi kegembiraan kerana telah berjaya menyelesaikan masalah utama di dapur tanpa bantuan orang lain. Memandangkan kami tinggal di apartment yang disediakan oleh majikan suami di sini, jadi kami tidak banyak pilihan. Redha dan bersyukur dengan apa yang ada meskipun kadang-kadang rasa sakit hati bila pelbagai masalah timbul. Alhamdulillah pihak pengurusan bangunan menyediakan perkhidmatan baikpulih secara percuma tetapi agak sukar untuk mendapatkan khidmat pekerja tersebut mengikut masa luang kami.Selalunya pekerja akan datang pada waktu pagi, saya akan mendiamkan diri, tidak berani membuka pintu kerana tinggal bersendirian.Apabila menghadapi masalah sinki tersumbat pula terpaksa tunggu berhari-hari untuk mendapat waktu yang sesuai ketika suami berada dirumah. Ketika itulah pekerja India akan datang membaiki apa-apa yang perlu dibaiki.Setelah beberapa kali menghadapi masalah yang sama; kebiasaannya saya akan cuba membaiki sendiri serta mengorek pai…

Petua Hilangkan Bau Dapur

Alhamdulillah akhirnya saya bertemu beberapa petua untuk dikongsikan bersama-sama ketika berada didapur. Alkisahnya seorang kawan menghadiahkan beberapa jenis ikan kering yang dibawa dari Malaysia. Memandangkan telah begitu lama tidak memakannya, saya cuba menggorengnya. Sayang sekali bau ikan kering memenuhi setiap ruang dirumah saya hinggakan anak-anak dan suami bertanya apakah bau tersebut. Sememangnya saya sudah sebati dengan bau tersebut sejak kecil lagi, tetapi ahli rumah ini tidak sanggup menyedut atau menghidu bau tersebut. Jadi saya terpaksa mencari serta mencuba beberapa petua untuk mengembalikan bau enak untuk ruangan dirumah saya. Diantara cara mudah yang saya amalkan ialah membersihkan lantai dapur dengan menggunakan cuka makan. Caranya ialah dengan mencampurkan secawan cuka makan kedalam air, dan siram ke lantai dapur dan mana-mana ruang yang ingin dineutralkan baunya. Pada mulanya bau cuka makan akan memenuhi ruang tersebut, namun akhirnya ia akan hilang bersama-sama de…