Skip to main content

Indahnya Memberi

Alhamdulillah...
 
Surirumah sepenuh masa sebenarnya mempunyai masa yang agak terluang jika dibandingkan dengan surirumah yang bekerja, jika masa kita diurus dengan teliti dan teratur.
 
Oleh itu bersyukurlah serta carilah peluang untuk memberi sumbangan kepada masyarakat yang lebih besar, kerana di situ letaknya keindahan hidup kita. Janganlah kita menyempitkan hidup dengan hanya melihat anak-anak dan suami sahaja.
 
Mungkin ada yang menganggap bahawa 'aku dah ada pelbagai tugasan dirumah yang tak habis-habis, buat apa keluar membantu orang lain!'
 
Yakinlah bahawa kita akan dapat kekuatan bila kita mendedahkan diri kepada aktiviti-aktiviti diluar rumah, paling kurang sekali seminggu.
 
Ini kerana kebanyakan surirumah hari ini adalah surirumah yang terpelajar, wanita yang pernah menghabiskan sebahagian besar masa diluar rumah. Dari situ sebenarnya kita mendapat kekuatan diri.
 
Jika kita mengubah cara kita memandang hidup ini, dengan mengutamakan keluarga, kita tidak boleh mengabaikan kehendak diri sendiri. Carilah peluang untuk memberi sesuatu kepada masyarakat disekeliling kita, agar ia menjadi aset kita diakhirat nanti.
 
Yakinlah, bila kita mula memberi, walaupun tanpa pulangan wang ringgit, kita akan rasa kuat dan yakin, serta terasa hidup kembali didunia ini.
 
Jadi carilah ruang dan peluang untuk memberi kerana betapa indahnya hidup bila memberi...

Comments

Popular posts from this blog

Tip Bersihkan Sinki Tersumbat

Alhamdulillah hari ini saya ingin berkongsi kegembiraan kerana telah berjaya menyelesaikan masalah utama di dapur tanpa bantuan orang lain. Memandangkan kami tinggal di apartment yang disediakan oleh majikan suami di sini, jadi kami tidak banyak pilihan. Redha dan bersyukur dengan apa yang ada meskipun kadang-kadang rasa sakit hati bila pelbagai masalah timbul. Alhamdulillah pihak pengurusan bangunan menyediakan perkhidmatan baikpulih secara percuma tetapi agak sukar untuk mendapatkan khidmat pekerja tersebut mengikut masa luang kami.Selalunya pekerja akan datang pada waktu pagi, saya akan mendiamkan diri, tidak berani membuka pintu kerana tinggal bersendirian.Apabila menghadapi masalah sinki tersumbat pula terpaksa tunggu berhari-hari untuk mendapat waktu yang sesuai ketika suami berada dirumah. Ketika itulah pekerja India akan datang membaiki apa-apa yang perlu dibaiki.Setelah beberapa kali menghadapi masalah yang sama; kebiasaannya saya akan cuba membaiki sendiri serta mengorek pai…

Bergaya didalam Rumah

Alhamdulillah syukur kepada Allah kerana kita masih mampu bernafas serta melakukan aktiviti sehari-hari.

Bila melayari internet terdapat pelbagai website yang mempromosi jualan pakaian wanita. Pelbagai corak dan warna disediakan untuk kita tampil bergaya diluar rumah agar nampak cantik pada pandangan masyarakat.

Apakah pula penampilan kita semasa dirumah? Apakah secantik penampilan diluar atau ala kadar? Kadang-kadang kita terlalu ingin orang luar tertarik dengan gaya dan fesyen pakaian kita, sehingga melupakan insan terdekat dengan kita.

Sepanjang bergaul dengan wanita Arab, saya melihat satu perbezaan ketara dengan cara kita. Bila diluar rumah, mereka cuma memakai abaya hitam dan tudung hitam tetapi bila berada dirumah mereka begitu bergaya, mengenakan pelbagai jenis pakaian yang cantik.

Alhamdulillah masih begitu ramai yang mempraktikkan cara terbaik untuk wanita berpakaian. Ketika berada dirumah, wanita bebas memakai apa saja menurut keinginan hati mereka, tanpa perlu memikirkan …

Detox tubuh dengan Inai

Dalam masyarakat melayu, inai dipakai dihujung jari ketika majlis perkahwinan sebagai tanda raja sehari, kemudian kita jarang menggunakannya lagi sedangkan ia mempunyai banyak manfaatnya.
Ada pula yang menganggap penggunaan inai sebagai kesan daripada adat orang Hindu, malah ramai yang menganggap wanita memakai inai sebagai 'tabarruj' iaitu berhias diri. Oleh itu memakai inai kurang diamalkan dikalangan wanita melayu.
Bila berada dikalangan orang-orang Sudan dan Oman, satu amalan wanita yang agak menarik ialah menggunakan inai. Wanita-wanita Sudan sentiasa memakai inai dijari tangan dan dikaki serta tapak kaki, begitu juga wanita Oman. Amalan ini diamalkan setiap ketika, lebih-lebih lagi pada perayaan tertentu. 
Pada mulanya saya agak tidak selesa melihat amalan ini, tambahan lagi bila melihat inai dilukis ditapak tangan dan kaki. Akhirnya setelah mencari maklumat tentang penggunaan inai didalam sunnah, saya tidak kekok lagi untuk menggunakannya juga.
Sebenarnya banyak manfaat in…